Bejelentkezés Regisztráció
e-mail cím jelszó
elfelejtett jelszó

Törvény-szabályozás

 

Bonus-malus rendszer

A Kötelező Gépjármű-Felelősségbiztosítás díját a bonus-malus rendszer nagymértékben befolyásolja. Az ügyfél bonus besorolása gyakran nem megfelelő, ezért komoly hátrány érheti. Az alábbiakban a bonus-malus rendszer leírásában
minden erre vonatkozó kérdésre választ kap az olvasó. Amennyiben mégis kérdése, problémája van, jelezze elérhetőségeinket, készségel segítünk!

1. A biztosító az e melléklet 3. pontjának (1) bekezdésében meghatározott járművek esetében köteles a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási egyedi szerződéseit az e mellékletben szabályozott bonus-malus rendszer szerint nyilvántartani, és biztosítási díjait e rendszer figyelembevételével kialakítani.

2. E melléklet alkalmazásában

a) megfigyelési időszak: az az időszak, amely az adott biztosítási évet két évvel megelőző július 1-jétől a biztosítási évet megelőző év június 30-áig tart;

b) figyelembe vett károk: az adott biztosítási évet megelőző bármely megfigyelési időszak alatt bejelentett, de bármely összegű első fizetéssel (ideértve a biztosító részteljesítését is) csak az adott biztosítási évet megelőző megfigyelési időszak alatt járó károk;

c) bonus-malus besorolás szempontból érintett egyedi szerződés: adott üzembentartó által, egy meghatározott gépjárműre kötött felelősségbiztosítási szerződés.

3. (1) A bonus-malus nyilvántartási rendszer az egyedi szerződésekkel rendelkező személygépkocsikra, tehergépjárművekre, autóbuszokra, motorkerékpárokra, vontatókra és mezőgazdasági vontatókra (gépjármű kategóriák) terjed ki.

(2) A személygépkocsik bonus-malus nyilvántartási rendszere szempontjából az első megfigyelési időszak 1991. július 1-jétől 1992. június 30-ig tartott. Ezt követően a megfigyelési időszakok mindig július 1-jétől június 30-ig tartanak.

(3) A tehergépjárművek, autóbuszok, motorkerékpárok, vontatók és mezőgazdasági vontatók bonus-malus nyilvántartási rendszere szempontjából az első megfigyelési időszak 2001. július 1-jén kezdődött és 2002. június 30-ig tartott. Ezt követően a megfigyelési időszakok mindig július 1-jétől június 30-áig tartanak.

4. (1) Az egyedi szerződéssel rendelkező, a 3. pont (1) bekezdése szerinti gépjárműkategóriák esetén a rendszer egy alap, 10 bonus és 4 malus osztályból áll.

BŐVEBBEN>>

A BIZTOSÍTÁSKÖTÉS MENETE

A biztosításkötés menetét a díjszámítás megkezdését követően a soron következő lépések alapvetően segítik. Ettől függetlenül röviden a leglényegesebb tudnivalókat az alábbiakban olvashatja.
 

A díjszámítás elvégzése és a biztosítás megkötése egyébként rendkívül egyszerű és gyors, 3-5 perc összesen!

 1. A díjszámítás megkezdésekor a kért adatokat szükséges pontosan megadni. Az adatok megadásakor a jobb oldalon rövid magyarázatot talál, ami segít a helyes válasz megadásában. Hogy egyszerűen és gyorsan el tudja végezni a díjszámítást javasoljuk, hogy személyes okmányait (személyi igazolvány, jogosítvány) és a gépjármű dokumentumait (forgalmi engedély, előzmény biztosítás) készítse elő!
   
 2. A díjszámításkor a részletes, személyes adatok és gépjármű adatok még nem szükségesek, erre csak abban az esetben van szükség, ha az elkészült díjszámítás alapján választott társasághoz meg kívánja kötni biztosítását.
   
 3. A KEDVEZMÉNYEK megadásánál figyelmesen olvassa el egyrészt milyen kedvezmény lehetőségek vannak, másrészt, hogy a kedvezmény megadásának mik a feltételei. Amennyiben a kedvezményhez rendelt feltételek nem igazolhatóak, vagy nem teljesülnek, a biztosítótársaságok a kedvezmény megadása nélkül fogják ajánlatát rögzíteni, és a fizetendő díjat meghatározni!
 4. A kötelező biztosítások esetében a biztosítók összehasonlításának oldalán a “Dupla ellenőrzés eredménye nem ismert” üzenetnek nincs jelentősége! A díjszámító rendszer évente több százezer kalkulációt futtat a biztosítók együttműködése mellett. A kalkulált díjak helyességét vállalatunk GARANTÁLJA, amennyiben helyes adatok kerülnek megadásra!
   
 5. A biztosítás megkötésekor az adott biztosító neve mellett található “MEGKÖTÖM” gombra kattintva kezdődik a biztosítás tényleges megkötése. Amennyiben még nem regisztrált ügyfelünk, itt először regisztrálnia kell!
 6. Miután az alapadatokat megadta, és elfogadta az “üzletszabályzatot”, a részletes adatok megadása következik. Ezt követően a biztosítás megkötéséhez előírt nyilatkozatokat kell csupán elfogadnia!
 7. E-mail-en a teljes procedúráról értesítést kap, mellékelve az ÜGYFÉLMEGBÍZÁS-t. Az ügyfélmegbízást levélben, vagy faxon szíveskedjen a megadott címre eljuttatni, mert biztosítása csak ezt követően kerül a biztosítóhoz továbbításra! Miután megbízását megkaptuk (az ügyfélmegbízással válik az cégünk jogosulttá a biztosítási ajánlat továbbítására) e-mail-en kapja meg biztosítását, melyet kinyomtatva tud felhasználni!

Amennyiben kérdése van, további segítségre van szüksége, hívjon bennünket, készséggel állunk rendelkezésére!